Šta je lesonit i kako se koristi u maketarstvu

Lesonit se klasifikuje kao vlaknasta ploča visoke gustine (HDF) koja je svoju primenu pronašla u stolarstvu, građevinskoj industriji, kao i u maketarstvu. Ovaj materijal poseduje veliki stepen tvrdoće i konzistentnosti, dok je istovremeno vrlo praktičan i jednostavan za obradu.

Prvi proizvod nalik lesonitu je konstruisan i napravljen u Engleskoj 1898. godine, i to vrućim presovanjem otpadnog papira kako bi se olakšali radovi iz oblasti visokogradnje – međutim, ovi produkti od vlakana su se odlikovali relativno malom gustinom, te nisu davali zadovoljavajuće rezultate.

Tek početkom 20-ih godina XX veka su se poboljšale metode kompresije mokre drvene pulpe, jer su se kompresovale na izrazito visokim temperaturama, što je rezultiralo većom gustinom, ali i većim stepenom čvrstoće.

Na taj način lesonit postaje jedan od omiljenih materijala prilikom izrade maketa i diorama koje možete poručiti od nas.

Pročitajte naš blog do kraja i saznajte kako se ovaj materijal koristi u maketarstvu!

Šta su lesonit ploče i koje su im glavne osobine?


Lesonit ploče
se odnose na table od drvenih vlakana visoke gustine (HDF ili High Density Fiberboard), koje se izrađuju od četinarskog i lišćarskog drveća.

Prilikom njihove izrade se najčešće koriste otpaci pri proizvodnji dasaka, šper ploča, ali i pri različitim vrstama obrade drva.

Naime, ovako koncipirano i usitnjeno drvo se postepeno kuva u specijalizovanim rezervoarima velike zapremine, kako bi se kasnije samlelo i preradilo različitim antisepticima i vezivima. Nakon toga se pribegava oblikovanju mase uz pomoć naprava za vruće presovanje.

Ove presovane ploče imaju pravougaoni oblik i stalnu debljinu, a odlični su toplotni i zvučni izolatori – kako za zidove, tako i za plafone i krovove. U skladu sa tim, mogu se primenjivati i za oblaganje zidova, izradu stambenog nameštaja, vrata, ali i kao podloga za makete.

Izolaciona svojstva lesonita nisu naročito važna pri izradi maketa, međutim ono što ovaj materijal čini vrlo pogodnim za upotrebu u maketarstvu jeste:

 • veliki stepen tvrdoće lesonita
 • ujednačen i homogen izgled
 • određen stepen savitljivosti i fleksibilnosti
 • mogućnost farbanja
 • činjenica da je lesonit tanak, lagan i izuzetno jednostavan za obradu

Stoga je ovaj materijal odlična osnova za izgradnju minijaturnih i realističnih replika.

Razlike između HDF i MDF ploča


Mnogi smatraju da ne postoje ključne razlike između ovih vlaknastih ploča, međutim njihova upotreba u maketarstvu zavisi od sledećih krucijalnih karakteristika.

MDF ili medijapan je srednje gusta vlaknena ploča koja je pretežno koncipirana od bukve, jele i lesa sa dodatkom polimerne smole. Na tržištu je dostupan sirovi medijapan i oplemenjeni, koji sa jedne strane (ili nekad i obostrano) poseduje foliju. Ovaj materijal zahteva dodatnu obradu u smislu farbanja i furniranja.

Struktura lesonit ploče je dosta slična MDF (Medium Density Fiberboard) materijalima. Međutim ključna razlika je u gustini – standardna HDF ploča ima gustinu preko 800 kg/m3, dok MDF ima u rasponu od 600 do maksimalno 800 kg/m3. Uz to, lesonit ne zahteva nikakvu dodatnu obradu.

Po pravilu, lesonit je tanji od medijapana, što ga čini pogodnijim materijalom za izradu maketa i stinijih detalja.

Prednosti i mane lesonit ploča za izradu maketa


Prednosti lesonit ploč
a kao materijala za makete i diorame su:

 • tvrd i konzistentan sastav, bez zrna u poprečnom preseku
 • kompozitni materijal ujednačene gustine
 • elastičan i izdržljiv
  pogodan za pravilno sečenje
 • fina površina,
 • pogodna za farbanje
 • ekonomičniji je od šperploče i punog drveta

Lesonit je odličan izbor za izgradnju temelja, nezavisno od toga da li ste se opredelili za izradu tipskih kuća, poslovnih zgrada i stambenih objekata, kulturnih ustanova, pejzaža ili vinjeta (diorame malih formata koji staju na dlan ruke).

Međutim, treba imati na umu i potencijalne mane ovog materijala kako biste izbegli njegovo nepravilno korišćenje.

Mane lesonit table u maketarstvu:

 • nije otporna na vlagu i toplotu, te se ne može držati napolju
 • skuplji materijal od MDF-a

Profesionalna i kvalitetna izrada maketa i diorama od lesonita


Nadamo se da vam je ovaj blog tekst o lesonitu bio koristan, koliko i poučan, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljan broj relevantnih i konkretnih informacija, kako biste se i sami oprobali u izradi maketa od lesonita.

Ukoliko želite da upotpunite svoju kolekciju profesionalnim minijaturnim replikama visokog kvaliteta, istražite našu ponudu maketa i odaberite onu koja odražava vaš autentičan stil.

Saznajte više o nama i uverite se u ekspertizu našeg osoblja i kvalitet rada!