Makete vozila

Makete vozila su nešto što je naširoko traženo i verovatno 1/2 upita nam je vezana za njih. Modeli automobila/kamiona/autobusa najčešće se izrađuju u razmerama 1:18, 1:24, 1:32, 1:43, 1:60, 1:72, 1:87 i 1:100. Sa smanjenjem veličine, gube se detalji, opada cena i mogućnost prerade i dorade. U nastavku ćemo pokušati da vam približimo mogućnosti i opcije, ukoliko vam je potrebna ovakva maketa’

Kako se kreću cene maketa vozila?

Makete vozila su posebna priča i ono što često klijenti traže od nas, jeste izrada maketa koje su neisplative. Naime, najveći broj vozila koja su na putevima ili u muzejima širom sveta, moguće je nabaviti u prodaji, bilo u prodavnicama, bilo preko interneta. To su fabrički modeli, koji u prodaji mogu imati cene od par desetina, do par stotina, pa i više evra. Kao takvi, modelovani su od strane inženjera, proizvedeni na proizvodnoj liniji i sklopljeni u puno primeraka, pa im je samim tim i cena znatno niža, nego što bi slučaj bio kad bismo mi morali da je ručno pravimo u našem studiju.

Stoga, ukoliko želite da vam napravimo automobil, motor, čamac, helikopter, avion ili nešto slično, naš savet je uvek da prvo dobro pretražite internet prodavnice, oglase i slično, pokušate da nađete isti ili najpribližniji model željenom, pa da onda mi pokušamo da doradimo prema vašim željama i zamislima.

Kako izrađujemo makete vozila?

Od dorada moguće je uraditi svašta – od promene boje, brendiranja, preko tehničkih dorada (spuštanje, promena felni, eventualno spojlera…), ali ono što mi uvek ponudimo u ovakvoj varijanti jeste izrada diorame (vinjete) malih dimenzija, koja bi vozilo prikazala u svom “prirodnom“ okruženju – na putu, u vodi, pa čak i u vazduhu. Tada model dobija znatno bolji prikaz i doživljaj.

Svakako, postoji dosta modela koji se ne mogu naći u serijskoj proizvodnji, gde pribegavamo alternativnim metodama – 3D štampa, adaptacija sličnih modela itd. Međutim, u ovim slučajevima potrebno je računati na znatno višu cenu u odnosu na serijske modele.