Kako pravimo makete?

Proces pravljenja makete/diorame je ponekad relativno složen, a ponekad veoma složen.

January 1, 2014

Izgled objekta

Prvenstveno, uvek nam je potreban konačni izgled objekta, terena, detalja – svega onoga što je potrebno da se uradi na maketi/diorami. To je korak u kome saznajemo šta je potrebno uraditi. Potrebne su nam ili fotografije postojećih objekata ili renderi iz projekta.

January 1, 2014

January 1, 2015

Dimenzije objekata

Sledeća stavka su dimenzije. Dimenzije svih objekata koji se izrađuju, razmaci, površina terena itd. Na osnovu toga i na osnovu informacije o željenoj konačnoj veličini makete pravimo dogovor o razmeri.

January 1, 2015

January 1, 2015

Razmera

Razmera. To je odnos između realnog stanja i onoga što mi uradimo. Koliko malih maketa stane u realan prostor, najjednostavnije rečeno  Najčešće razmere u kojima mi radimo diorame su 1:100, 1:87, 1:200, 1:150, 1:500, 1:1000, 1:50 i tako dalje. Postoje standardi u maketarstvu, iz kojih često moramo izaći iz brojnih razloga, ali makete i diorame koje moraju sadržati figure ljudi, vozila i slično, izrađuju se obično u 1:72, 1:87 i 1:100.

January 1, 2015

January 1, 2015

Dokumentacija

Nakon dogovorene razmere, pribavlja se kompletna dokumentacija (o potrebnoj dokumentaciji saznajte više na ovom linku), nakon čega pristupamo proučavanju iste. Bilo da u pitanju pisana, foto, crtana projektna dokumentacija ili bilo šta što nam je korisno, potrebno je prvo dobro se upoznati sa onim što pravimo. Nakon što iskristališemo projektni zahtev, krećemo u odabir materijala.

January 1, 2015

January 1, 2015

Materijali

Materijali su raznovrsni, jer u potrazi za pravim rešenjem za detalje koristimo sve što nam je na raspolaganju u svetu oko nas, a može najverodostojnije prikazati ono što želimo. Najčešći materijali koje koristimo su drvo, lepenka, lesonit, mdf, stiropor, stirodur, karton pena, folije, razne plastike, staklo i niz bi mogao da se nastavi u beskraj. Kad smo odabrali materijale i nabavili ih, krećemo u sam proces izrade.

January 1, 2015

January 1, 2015

Proces izrade

Proces izrade podrazumeva pripremu elemenata, sečenje, uklapanje, izradu detalja, lepljenje i sklapanje elemenata, postavljanje na podlogu (koja je prethodno pripremljena, razmerena i iscrtana), finiširanje detalja i konstantno upoređivanje sa stanjem iz dokumentacije. Kada smo konačno zadovoljni finalnim izgledom, sledi poslednja faza – isporuka.

January 1, 2015

January 1, 2015

Isporuka

Isporuka je nešto što ne prepuštamo slučaju. Poučeni jako lošim iskustvom sa kurirskim službama i njihovim odnosom prema paketima, uzeli smo transport u svoje ruke i isti organizujemo za svaku veću maketu/dioramu, koju klijent nije u mogućnosti da preuzme lično kod nas u studiju. Na taj način, u mogućnosti smo da garantujemo za celovitost makete, kao i za sva eventualna oštećenja nastala isključivo našom krivicom u toku transporta. Transport u odnosu na maketu nije skupa stavka, tako da je jeftinije platiti dobar transport, nego muku mučiti sa prepravkama i doradama.

January 1, 2015
...ali ovde se ne završava naša saradnja.

Održavanje, popravke i dorade

To je faza nakon poslednje, nazvaćemo je ekstra faza. Bitno nam je da naši klijenti uvek znaju da smo tu, da jednom kad dobiju maketu, o istoj ima ko da se brine ukoliko zatreba. Garancija na svaku našu maketu svodi se na to da ćemo uvek popraviti nešto što se samo od sebe pokvarilo, deformisalo ili na drugi način više ne odgovara prvobitnom stanju.
I to je nešto što ćemo uraditi besplatno. Sva ostala oštećenja nisu predmet garancije, ukoliko su nastala nepažnjom korisnika ili trećih lica, ali mi i u tom slučaju stojimo na raspolaganju, jer se servisiranje makete podrazumeva u svakom slučaju.