Panel ploče i njihova primena u maketarstvu

Panel ploča je slojevita površina oplemenjena furnirom, i koja je kompaktna i lako obradiva - sve o primeni panel ploče u izradi maketa saznajte u blogu!

Panel ploče predstavljaju kompaktne slojevite table sa površinskim ljuštenim furnirom od specifične vrste drveta. Njihov središnji deo je načinjen od slepljenih letvica, što ih čini veoma pogodnim materijalom za obradu – kako u stolarstvu, tako i u maketarstvu.

Pre pojave iverica i MDF ploča, panel ploče su se masovno koristile u proizvodnji nameštaja, što potvrđuje i podatak da ih možemo pronaći u garniturama iz perioda renesanse.

S tim na umu, naredne redove smo posvetili detaljnijoj analizi panel ploča i rasvetljavanju svih potencijalnih nedoumica u vezi njihove primene u kreativne svrhe.

Pročitajte naš tekst do kraja i saznajte zašto su panel ploče toliko popularan materijal za izradu maketa i diorama!

Šta je panel ploča i koje su njene odlike?

Kao što smo već napomenuli, panel ploča potpada pod kategoriju drvenih materijala za obradu – oplemenjena je furnirom od najčešće tvrdog drveta, kao što su bukva i topola.

Središnja komponenta panel ploče je koncipirana od slepljenih čamovih ili topolovih letvica, što je čini stabilnijim i čvršćim materijalom za obradu. U skladu sa tim, možemo razlikovati sledeće tipove panel ploča:

 • Troslojne panel ploče – pomoću njih se izrađuju vrata i nameštaj, a sastavljene su od topolovog furnira na licu i naličju. Sama sredina je koncipirana od lepljenih topolovih letvica.

 • Petoslojne panel ploče – se odnose na površinu čije su sve strane izrađene od topolovog furnira. Sredina je ovde sastavljena od 3 sloja lepljenih topolovih letvica, zahvaljujući čemu je petoslojna panel ploča najčvršća verzija ovog materijala, te je svoju primenu pronašla u proizvodnji građevinske stolarije.

 • Panel ploče sa sredinom od šperploče – izuzetno postojan i pouzdan materijal, te se on koristi prilikom izrade unutrašnje stolarije.

 • Panel ploče sa medijapanom – podrazumevaju površinu kod koje su lice i naličje napravljeni od medijapana, a sredina od topolovih letvica. Mogu se pohvaliti velikim stepenom tvrdoće, a pogodne su i za finalnu površinsku obradu i direktno lakiranje poliuretanskim bojama.

 • Panel ploče sa šupljom sredinom – skorašnja inovacija u svetu stolarstva i maketarstva. Ove ploče se nekada, u zavisnosti od projekta, izrađuju sa šupljom sredinom kako bi bile lakše, ali i jeftinije za pribavljanje.

Gotovo sve panel ploče se odlikuju malom zapreminskom masom i velikim stepenom čvrstoće, čime zaslužno nose titulu “jednog od najpouzdanijih materijala za obradu” u maketarstvu.

Uz to, većina (a pogotovo troslojne panel ploče) je pogodna za dalji proces furniranja, tj. oblaganja drveta tankim rezanim slojevima finijih vrsta, poput hrasta, jasena, trešnje, mahagonije ili nekih egzotičnijih primeraka.

Koje su osnovne komponente panel ploče?

Panel ploče su sastavljene od nekoliko zasebnih elemenata:

 • Furnirski listovi – odnose se na spoljašnje slojeve konstrukcije, odnosno na lice i naličje ploče. Ovi slojevi mogu biti ljušteni ili rezani furniri, u zavisnosti od potreba i preferencija klijenta.

 • Panelska sredina – označava celokupan unutrašnji sloj koji može obuhvatati nekoliko manjih slojeva. Odnosi se na lamele masivnog drveta koje su položene poprečno ili podužno, u smeru vlakana spoljašnjih furnirskih listova.

Važno je imati na umu da je za određenu debljinu panela ključan odnos debljine sredine i debljine spoljašnjih furnira. Konkretna debljina spoljašnjeg (ljuštenog) furnira sa jedne strane treba da bude 1/10 ukupne debljine panel ploče.

Stoga se obično koriste ljušteni furniri sledećih mera:

 • 1,5-2,0 mm za sredinu debljine do 13 mm

 • 2,5-2,8 mm za sredinu debljine od 16 mm do 22 mm

 • 3,0-3,5 mm za sredinu deblju od 25 mm

Standardne dimenzije panel ploča

Kako su se panel ploče nekada isključivo koristile u proizvodnji nameštaja, one su i nosile naziv “stolarske ploče”. Taj termin se zadržao i dan danas, a one se njačešće izrađuju prema sledećim dimenzijama:

 • Dužina ploče – standardno iznosi 2000 mm, ali se mogu naći i od 2200, 2300, 2500, 3500, 4600 i 5100 mm

 • Širina ploče – regularno iznosi 1000 mm, ali možete pronaći i od 1200, 1500, 1730 i 1830 mm

 • Debljina ploče – najčešće iznosi 12 mm, ali u prodaji postoje i od 14, 16, 18, 20, pa sve do 40 mm

Koja je razlika između šperploče i panel ploče u izradi maketa?

Šperploča predstavlja presovano drvo, koje je lagano, čvrsto i otporno na habanje. Ona je sastavljena od unakrsno lepljenih slojeva furnira, dok je panel ploča sastavljena od slojeva furnira postavljenih u smeru vlakana.

Šperploča je fleksibilniji materijal te je pogodnija za izradu diorama, dok su paneli konstruktivno jači, pa samim tim i bolji za veće poduhvate, konstrukcije velikih maketa, podloge pri izradi maketa koje imaju teške elemente na sebi itd.

Profesionalna izrada stabilnih i visokokvalitetnih maketa i diorama od panel ploča

Modeliranje i izrada kvalitetnih maketa su oduvek bili sastavni deo arhitektonskog obrazovanja i prakse, a danas su svoju primenu pronašli i u kreativnoj industriji.

Uprkos virtualnoj realnosti, materijalne replike važe za omiljenu metodu prenošenja ideja – kako tokom procesa dizajna, tako i tokom samog čina prezentovanja.

Ukoliko ste strastveni kolekcionar i uživate u maketarstvu, pogledajte naš portfolio maketa koje smo izradili i uverite se u posvećenost našeg tima i kvalitet rada!