Upotreba lepenke za izradu maketa

Upotreba lepenke kao materijala za izradu maketa je veoma česta iz nekoliko razloga. Predstavlja izuzetno zahvalan materijal za obradu, dostupna je u raznim debljinama, pa je samim tim jedna je od bitnijih komponenti u procesu proizvodnje maketa. Naš tim za izradu maketa je redovno koristi kao veoma pouzdan i proveren materijal, a u nastavku pročitajte i zbog čega.

Šta je lepenka i čime se obrađuje?

Lepenka je pločasti i višeslojni materijal dobijen presovanjem recikliranog papira.

Najčešće je dostupan u debljinama 1, 1.25, 1.5, 2, 2.5, 3mm, dok su table u kojima je dostupan ovaj materijal uglavnom dimenzija 100x70cm, ali ih je moguće naći i u većim formatima.

Lepenka je pogodna je za graviranje i sečenje na laserskim mašinama.

Kao opcija za obradu lepenke izdvaja se i rad sa ručnim alatima kao što su: skalpel, brusni papir, burgija, kao i mnogi drugi.

Farbanje lepenke za makete

Lepenka je materijal koji lako prihvata boje, ali je potrebno raditi pažljivo i oprezno,  jer zbog svog sastava i načina izrade može lako upiti svaki višak vode iz boje.

Kao posledica velikog stepena apsorpcije vode javlja se deformisanje i raslojavanje materijala. Zato se preporučuje farbanje lepenke u što tanjim slojevima i što suvljom bojom, bez previše razvodnjavanja.

Najidealniji način farbanja lepenke je pomoću air-brush-a, s obzirom da se nanosi u izuzetno tankim slojevima i na taj način dozvoljava vodi iz boje da ispari sa površine lepenke, umesto da dospe u dubinu materijala.

Takođe, jedna od potencijalno dobrih opcija jeste nanošenje prajmera, koji bi popunio pore i onemogućio lepenci da upija vodu iz boje u prekomernim količnama.

Vrste lepenki kao materijala za izradu maketa

Postoje razne vrste lepenki u zavisnosti od proizvođača, namene, sirovina koje se koriste u izradi, vrste papira koji se reciklira i mnogo čega drugog.

Prema ovome se razlikuju i različiti tipovi površine lepenke sa sivom ili svikasto-roze bojom. Površina pojedinih lepenki je glatka, dok kod drugih varira od glatke do grube.

Završna obrada lepenke za izradu maketa zavisi od tipa lepenke koja vam je dostupna:

 • glatke lepenke je moguće obrusiti brusnim papirom radi veće hrapavosti materijala;
 • hrapave lepenke je moguće dovesti u glatko stanje finim brušenjem, nanošenjem sprej-gita ili drugih ravnajućih materijala (zarad kasnije fine obrade i postizanja glatkoće);

Bilo da se za makete koriste glatke ili hrapave lepenke, moguće je postići jednako dobar i kvalitetan efekat, pitanje je samo količine rada i materijala utrošenog u procesu!

Prednosti i mane lepenke za izradu maketa

Prednosti lepenke su mnogobrojne, a mi smo pokušali da ih sažmemo i napravimo listu najvažnijih:

 • pristupačna cena materijala;
 • dostupnost u radnjama u raznim debljinama;
 • ujednačena debljina;
 • činjenica da je idealno ravna ukoliko se pravilno skladišti;
 • mogućnost bojenja i finalne obrade;
 • laka je za obradu kako ručnim tako i mašinskim alatima;
 • odlično se lepi skoro svim vrstama lepka (lepak za drvo, univerzalni lepak, silikonski).

Lepenka kao materijal za makete ima i svoje mane:

 • u zavisnosti od debljine lakše se ili teže uvija;
 • nije otporna na vodu, vlagu, fizička oštećenja;
 • podložna je krivljenju, ponekad i krunjenju u slučaju tanjenja i preterane obrade;
 • prilikom laserske obrade po ivicama ostaje garež i ukoliko se ne očisti, zna da oteža dalju obradu;
 • veoma brzo tupi alat kojim se obrađuje;

Posebno je potrebno obratiti pažnju prilikom lepljenja lepkovima. Kada dođe do lepljenja površinskog sloja u određenim situacijama zbog slojevitosti materijala može doći do raslojavanja i odlepljivanja elemenata.

Profesionalna izrada maketa od lepenki

Kao što ste mogli da pročitate, lepenka ima svoje prednosti i mane. Ukoliko se mane uspešno zaobiđu, smatra se da je lepenka odlična za izradu maketa i naši profesionalni dizajneri je poprilično često koriste.

Saznajte više o nama i uverite se zbog čega uspešno poslujemo dugi niz godina. Kontaktirajte nas i sami se uverite u profesionalnost i stručnost našeg rada!