5 korisnih saveta za izradu maketa

Ukoliko želite da se okušate u maketarstvu, a ne znate odakle da krenete - pročitajte naš blog u kome nudimo 5 saveta za kreiranje savršene makete!

Maketarstvo, kao veština kreiranja minijaturnih i realističnih replika, postepeno ostavlja titulu “hobija” i prerasta u nesvakidašnju i kreativnu profesiju.

Iako je većina ubeđena da je ovaj zanat novijeg datuma, njegovi koreni zapravo dosežu u period starog Egipta i Mesopotamije, a prvi artefakti koji su otkriveni iskopavanjem su bili replike hramova.

U kasnom srednjem veku, arhitekte, popout Filipa Bruneleskija i Leonarda da Vinčija, su pravili fizičke modele građevina kako bi usmeravali tok konstrukcija – tako je nastao čuveni arhitektonski biser i simbol Firence, Santa Marija del Fjore.

Ukoliko ste oduvek imali želju da se okušate u ovom unikatnom hobiju i probudite umetnika u sebi, za vas smo pripremili 5 korisnih saveta prilikom izrade maketa!

#1 Posvetite koji dodatan minut skiciranju

Detaljno razređen plan i jasna vizija su ovde osnov za uspešan projekat. Nezavinsno od činjenice da li ste se opredelili za izradu tipskih kuća, poslovnih zgrada i stambenih objekata, kulturnih ustanova, pejzaža ili vinjeta (diorame malih formata koji staju na dlan ruke), neophodno je da kreirate nacrt koji će sadržati sve ono što ste inicijalno zamislili.

Kako da kreiramo detaljan nacrt?

Počećemo najpre od opservacije odabranog objekta, ali i terena na kom se nalazi, njegovog prirodnog okruženja, i najzad stila izgradnje.

Neophodno je da dokučite koji arhitektonski pravac je inspirisao željenu instituciju ili građevinu kako biste znali na koje detalje da se fokusirate i koji alat da izaberete.

Na primer, gotička arhitektura se odlikuje oštrim crtama, naglašavaju se vertikale i primenjuju se krstasti rebrasti svodovi i rozete.

Barok stavlja akcenat na raskoš i detalje, te su ovde prisutni elementi poput elipsa i centralih kupola, kao i efekat “konkavnost – konveksnost” (udubljeno – ispupčeno).

Modernije institucije su po pravilu nešto jednostavnije, sa minimalističkim izgledom, odnosno velikim prozorima, ravnim linijama i prostranim sobama. Sve više viđamo skandinavski tip objekata, kao i visokotehnološke (high tech) kuće i zgrade.

Stoga su nam potrebne fotografije ovih objekata ili renderi iz projekata, kako bismo iz više uglova mogli da sagledamo građevinu, i prikupimo njene dimenzije.

Ključno je da odmah ustanovite i razmeru – odnos realnog stanja i vašeg rada:

 • 1:72, 1:87 i 1:100 – najprikladnije za diorame koje uključuju i figurice ljudi, vozila, životinja i sličnih stavki
 • 1:50 1:150 1:500 1:200 1:1000 – ostale standardne opcije koje se koriste pri izradi stambenih objekata i institucija, ali i vozila, aviona i sličnih predmeta

Sada, kada imate jasniju koncepciju o tome kako želite da realizujete vaš projekat, možete krenuti u izradu!

#2 Izaberiti odgovarajući materijal

Iako vaša maketa, odnosno diorama, neće uvek biti identična kopija željenog objekta, materijali za koje se odlučite su ključni jer povećavaju šanse da vaš rad bude što više srazmeran oiriginalu.

Stoga je bitno da pokušate da dokučite od kog su sve materijala sazdani odabrani objekti, tj. za početak da li su u pitanju prirodni materijali, reciklirane smese ili možda oni koji su proizvedeni veštačkim putem.

S tim na umu, važno je i da sebi date odgovor na sledeća pitanja koja će vam biti dalji indikatori za izbor materijala:

 • Da li će vaš rad biti konceptualni model ili finalna prezentacija?
 • Da li biste radije imali neutralni arhitektonski model koji će predstavljati samu instrukciju zgrade?
 • Koliko brzo želite da završite projekat?
 • Koliki budžet izdvajate za ovaj poduhvat?

Ukoliko ste u škripcu sa vremenom i budžetom, ili želite da napravije jednostavniji model koji će se fokusirati na temelj i samu konstrukciju, savetuje se da se opredelite za one materijale sa kojima se lako manerviše.

Materijali koji se najčešće koriste su sledeći:

Meki materijali

 • Stirodur – izuzetno zahvalan materijal, mekan i kompaktan. Koristi se za nivelaciju terena i površina koje su manje precizne (stene, različita zemljišta ,…), ali nije pogodan za lasersko sečenje.
 • Pluta je takođe korisna, ukoliko treba da imate neravan teren ili neka ispupčenja na zgradi ili predmetu. Najčešće dolazi u rolnama širine 1 m.
 • Pena papir ili karton pena – ona se odnosi na ploče sa tvrdim poliuretanskim penastim jezgrom koje se nalazi između dva tanka sloja šperploče. Odlikuje ih izuzetno mala težina i laka mogućnost obrade, a kako se fabrički najčešće proizvode u beloj boji, veoma su jednostavni za farbanje. Važno je napomenuti da nisu uvek pogodni za lasersko sečenje jer toplina lasera može istopiti materijal.

Tvrdi materijali

 • Lepenka – pločasti višeslojni materijal, od presovanog recikliranog papira, idealnan za imitaciju cigle, kao i drugih materijala. Dimenzije lepenke su najčešće 1000×700 mm i izuzetno je pogodna za obradu laserom (sečenje i graviranje).
 • Panel-ploče, tj. ploče sa površinskim ljuštenim furnirom od bukovog ili topolovog drveta, debljine u rasponu od 14 mm do 24 mm. Seče se testerom i dorađuje se brušenjem i ovaj materijal je savršen za podlogu vaše makete. Za ove potrebe možete koristiti i lesonit ploče, iverice i medijapan.
 • Puno drvo je pogodnije za oblikovanje nekih kompleksnijih formi i za objekte koji su kompaktnije mase, a drvene letvice su savršena osnova za stubove, ramove od prozora i vrata, kao i za ograde i krovne konstrukcije.
 • Pleksiglas – vrsta sintetičke mase koja može biti obojena ili bezbojna, te se najčešće koristi kao staklo. Ona se oblikuje sečenjem sa odgovarajućom testerom, a spaja se specijalnim lepkom.
 • Metal – pogodan za imitaciju čeličnih konstrukcija, mostova i za neke modernije objekte.

U skladu sa tim, možete se odlučiti ujedno i za vrstu maketarstva prilikom izrade – da li će to biti plastično, drveno ili metalno maketarstvo, ili pak srazmerno modeliranje.

#3 Odlučite se za adekvatan alat

Odmah da vas upozorimo, možete pokvarati celokupan rad ukoliko se odlučite za pogrešan alat!

Stoga je važno da se odlučite za onaj koji će najbolje obraditi materijal za koji se odlučite. Mekani materijali nisu obično pogodni za lasersko sečenje, dok tvrdi najčešće iziskuju korišćenje brusnog papira za oblikovanje.

3D štampač je idealan izbor ukoliko želite da izradite visoko precizne elemente, a može poslužiti i ako želite da izradite drveće i visoku vegetaciju, jer ih može vrlo realistično replikovati (ali kod krupnijih razmera).

#4 Opredelite se za uslužno sečenje lasera onda kada je potrebno

Ukoliko vaš rad zahteva izuzetnu egzaktnost i preciznost, stručnjaci savetuju da se odlučite za lasersko sečenje.

Vaša ruka neće moći uvek da prevaziđe ograničenja u geometriji prilikom rada, te je važno da prepoznate taj momenat, pre nego što krenete ručno da obrađujete materijal. Možete seći i gravirati komponente kao što su železnice i konstrukcije.

Obratite pažnju na činjenicu da nakon sečenja drveta, morate kasnije malo oblikovati element kako biste zamaskirali tragove sečenja.

#5 Održavajte higijenu ruku i prostora

Higijena ruku ovde može biti presudan faktor iz više razloga – nakupljena i nataložena prljavština na vašem stolu može trajno uništiti vaš rad, a ukoliko ne brišete redovno ruke nakon sečenja i obrade materijala, vi rizikujete da razmažete ostatke po maketi.

Imajte na umu da se ulje prirodno stvara na našem rukama, te se ono vrlo lako može pomešati sa ostacima i tako ukaljati vaš projekat.

Nadamo se da vam je ovaj blog bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako bismo vas podstakli da se oprobate u ovoj unikatnoj veštini.

Svesni smo činjenice da maketarstvo zahteva posvećenost i vreme, a ukoliko želite da obogatite vašu kolekciju autentičnim i kvalitetnim dioremama, zavirite u našu ponudu maketa i odlučite se za onu koja odgovara vašim afinitetima!